Lactose is een suiker dat in melk en in melkproducten voorkomt en wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Om lactose te kunnen verteren hebben we het enzym lactase nodig. Lactase wordt in de dunne darmwand aangemaakt. Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in onze voeding niet goed verteerd worden. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm, de darmflora, gaan lactose ‘vergisten’. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. We spreken dan van lactose-intolerantie.

Oorzaak
Het tekort aan lactase is dus de oorzaak van de klachten. Dit wordt ook wel lactase-deficiëntie of lactase-tekort genoemd. Door het tekort aan lactase kan lactose niet opgenomen worden door ons lichaam. Dit wordt lactose malabsorptie genoemd. Niet iedereen heeft last van klachten door de verminderde opname van lactose. Als iemand wel last heeft van klachten spreken we van lactose-intolerantie: het niet goed verdragen van lactose.
Er zijn verschillende vormen van lactose-intolerantie, afhankelijk van de oorzaak. Lactose-intolerantie kan al bij de geboorte aanwezig zijn maar de intolerantie kan ook ontstaan op kinderleeftijd of bij volwassenen. Veel mensen met een lactose-intolerantie kunnen wel kleine hoeveelheden lactose verdragen.
Wanneer lactose uit onze voeding niet door het enzym lactase wordt afgebroken, komt het onveranderd in de dikke darm aan. In de dikke darm leven veel bacteriën. Deze bacteriën gaan het lactose bewerken en afbreken. Hierbij komen gassen en bepaalde vetzuren vrij. Daarnaast trekt lactose in de dikke darm vocht aan.

Symptomen
– Een opgeblazen gevoel
– Winderigheid
– Diarree, soms is de ontlasting schuimend en ruikt deze zuur
– Buikpijn en krampen

Lactose in voeding
– zoete melkproducten zoals gewone melk, chocolademelk en melk met (fruit)smaakjes

– smeerkaas, smeltkaas en de meeste buitenlandse kazen
– vla, pudding, pap en andere zuivel toetjes
– roomboter, slagroom, koffiemelk, room en crème fraîche
– roomijs
– zuivel frisdranken op basis van wei zoals Rivella.

In zure melkproducten zoals gewone yoghurt, kwark en karnemelk zit veel minder lactose. Ook Nederlandse (harde) kaas bevat nauwelijks lactose. Lactose kan ook voorkomen in andere producten dan zuivel. Fabrikanten gebruiken melkpoeders of melkbestanddelen in bijvoorbeeld chocolade, koek, soep, worst, sausjes en snoep. Ook kan lactose in zeer kleine hoeveelheden toegevoegd zijn aan medicijnen en voedingssupplementen of vitaminepillen.

Toch lactose gebruiken?
Er zijn tabletten die het enzym lactase bevatten. Dit enzympreparaat bevat het enzym lactase waarmee lactose afgebroken wordt. Deze tabletten kun je innemen als je een keer melk producten wilt gebruiken. Deze tabletten zijn verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Bijvoorbeeld de lactolerantie capsules van de Kruidvat.

Lactolerantie capsules