PDS
Prikkelbare darm Syndroom (PDS)
Bij prikkelbare darm syndroom (PDS) heeft iemand regelmatig buikklachten en problemen met de ontlasting. De pijn zit vaak op wisselende plekken in de buik. Hoe klachten van een prikkelbare darm ontstaan is niet duidelijk. Bij sommige mensen reageren de darmen te sterk op prikkels, zoals drukte of spanningen, hier wordt veel onderzoek naar gedaan. PDS lijkt te kunnen ontstaan als gevolg van een darminfectie (voedselvergiftiging.) Verkeerde voeding kan de klachten van PDS verergeren. Meestal geeft een vezelarme of eenzijdige voeding verergering van klachten. Bij sommige mensen met PDS kunnen de klachten juist verergeren door het eten van vezels.
- Buikpijn vaak wisselend in de buik
- Opgeblazen gevoel in de buik
- Heftige buikkrampen
- Obstipatie
- Diarree
- Winderigheid
- Soms bloedverlies en/of slijm bij de ontlasting
- Moeheid
Meestal word je niet geboren met PDS, maar ontwikkel je het syndroom op latere leeftijd. De precieze oorzaak is nog steeds niet duidelijk, maar waarschijnlijk is er sprake van een combinatie factoren, die bij iedereen weer anders kan zijn.
PDS na een darminfectie
Na een darminfectie kan de darmfunctie verstoord raken.
Stress, angst en een drukke leefstijl
Stress, angst en een drukke leefstijl beïnvloeden de hersen -darm-as, waarschijnlijk is er een verstoorde werking. Mensen met PDS reageren sterker op prikkels waardoor ze meer klachten ervaren. Stress kost veel energie, die vervolgens niet kan worden gebruikt bij de vertering.
Menstruatie
Tijdens de menstruatie kunnen de klachten verergeren.
Erfelijkheid en verstoorde hormoonbalans
Mogelijk spelen erfelijkheid en een verstoorde hormoonbalans bij de spijsvertering een grote rol.
Eet gezond
Het is voor mensen met PDS belangrijk om volwaardige voeding te nemen. Veel mensen met PDS vermijden bepaalde voedingsmiddelen omdat deze meer klachten geven. Denk bijvoorbeeld aan; kool, paprika, peulvruchten, ui, koolzuur, melkproducten, koffie, suiker, zoetstoffen, vet of citrusvruchten. Een evenwichtig eetpatroon is belangrijk denk hierbij aan minstens drie maaltijden per dag. Ook is het belangrijk voldoende oplosbare vezels uit groente en fruit binnen te krijgen en daarbij voldoende te drinken.
Eet niet teveel
Te veel grote porties eten kan bij iedereen zorgen voor maag- darmklachten en vooral bij mensen met PDS.
Eet langzaam en kauw goed
Wanneer je kauwt, hak je het voedsel in kleinere stukjes en worden verteringsenzymen toegevoegd. Wanneer je te snel kauwt en grote brokken voedsel en lucht doorslikt, moet de spijsvertering harder werken waardoor darmklachten en een opgeblazen gevoel kunnen ontstaan. Kauw minimaal 20 keer op voedsel.
Eet regelmatig
Wacht niet tot je ontzettende trek hebt: dit kan ervoor zorgen dat je teveel in een keer eet en je voedsel niet goed fijnkauwt. Snack ook niet de hele dag door, dit kan het honger- en verzadigingsmechanisme verstoren. Wacht minimaal twee of maximaal vier uur tussen twee eetmomenten om je lijf de tijd te gunnen om elke snack of maaltijd te verteren en eet een dessert pas minimaal een halfuur na de maaltijd.
Beweeg voldoende
Bij PDS is het erg belangrijk voldoende te bewegen, je darmen zitten als het ware de hele dag stil en geven door pijn of ongemak aan dat er actie nodig is om goed te functioneren. Bij beweging word de darm geprikkeld en blijft deze dus in beweging.
Stel toilet bezoek niet uit
Je lijf geeft niet voor niets aan wanneer je naar het toilet moet. Wanneer je de aandrang tot ontlasting negeert, kan de ontlasting hard en droog worden omdat de darmen doorgaan met water uit de ontlasting trekken. Hierdoor wordt het later nog moeilijker om naar het toilet te gaan en is er de kans dat er obstipatie ontstaat.
Slaap voldoende
Slapen is net zo belangrijk voor de gezondheid als voeding en beweging. Bij een tekort aan slaap raakt je lichaam in de war, is het minder sterk en eerder ziek. Je lichaam gaat in overlevingsstand in plaats van de leef stand. Bepaalde hormonen zorgen ervoor dat je meer trek hebt in (vet en suikerrijk) eten: dit levert een snelle energie boost op om het slaaptekort te compenseren, maar is niet goed voor de bloedsuikerspiegel die plots snel stijgt.
Rust en ontspanning
Voldoende rust en ontspanning in je dagelijks leven zorgen voor meer rust en ontspanning in je buik. Zorg elke dag voor minimaal een halfuur rust zonder beeldscherm: geen tv, computer of mobiel. Denk aan lezen, wandelen of een creatieve hobby.
Verminder stress
Pak stress aan, hierbij is gebleken dat dit effectief kan zijn bij PDS waardoor de klachten kunnen verminderen.