Skip to content

FODMAP Dieet

Het FODMAP Dieet

Het FODMAP-beperkte dieet is ontwikkeld in Australië voor patiënten met ernstige klachten als gevolg van het Prikkelbare darm syndroom (PDS), waarbij andere therapieën onvoldoende hebben geholpen. Een opgeblazen gevoel, buikpijn en een verstoorde stoelgang met diarree en/of obstipatie zijn symptomen die vaak voorkomen bij PDS. De precieze oorzaak van PDS is niet bekend. Veranderingen in leefstijl en dieet zoals een regelmatig en evenwichtig eetpatroon kunnen helpen bij de behandeling bij PDS.

FODMAPS’s zijn kleine moleculen die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en in de dikke darm terechtkomen. In de dikke darm bevinden zich veel bacteriën.

De FODMAP’s worden snel en in zeer grote hoeveelheden door bacterien gefermenteerd (=opgegeten). Hierbij komt gas vrij waardoor symptomen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid ontstaan. Symptomen zoals diarree of een verstoorde stoelgang ontstaan doordat er meer vocht word aangetroken in de dunne en dikke darm.

Door producten met veel FODMAP’s in de voeding te beperken komen er minder van deze moleculen in de dikke darm. Niet iedereen is even gevoelig. In de prakijk geven geringe hoeveelheden FODMAP’s geen klachten.