Naar aanleiding van de stemmen rondom mijn vraag: ‘Zal ik mijn ervaring tijdens zwangerschap en dieet delen?’ Stemde de meerderheid op ‘graag delen’.
Hierbij mijn eigen ervaring
Afgelopen maart ben ik bevallen van ons zoontje Mick. Hij is inmiddels alweer 4 maand oud en ik ben begonnen met zijn eerste groentehapjes. Dit vind ik zelf natuurlijk super leuk. Ik kan dan ook niet wachten tot ik ‘echt’ voor hem mag koken, ha ha. Zoals jullie weten heb ik PDS (Het prikkelbare darm syndroom). Ik heb een hoop intoleranties onder andere voor; lactose, tarwe, knoflook, ui en nog wat bepaalde groenten. Normaal gesproken krijg ik hier enorm last van als ik dit eet, zelfs een klein beetje hiervan eten geeft klachten.
Tijdens mijn zwangerschap merkte ik na een maand of 2 dat ik meer voedingsmiddelen kon heten zonder klachten te krijgen. Heel fijn natuurlijk, maar toch bleef ik hiermee in het begin voorzichtig. Hoe langer ik zwanger was hoe meer dingen ik kon eten zonder klachten te krijgen. Hoe fijn! Ik at altijd al erg gezond, maar toen ik zwanger was vond ik het belangrijk om nog beter op mijn voeding te letten voor die kleine in mijn buik.
Zo at ik elke dag 350-400 gram groenten (ik was verslaafd aan wortel) en at ik 2-3 stuks fruit per dag. Groenten eten was nooit een probleem, fruit vergat ik nog wel eens. Vroeger kreeg ik van appel flink buikpijn, nu kon ik wel 2 appels per dag eten zonder pijn. Als je zwanger bent heb je meer energie nodig omdat je natuurlijk bezig bent een klein mensje te maken. Mijn porties maakte ik daarom wat groter en ik at soms een extra tussendoortje. In mijn highlights kun je trouwens wat voorbeelden zien van wat ik at op een dag tijdens mijn zwangerschap. Ik slikte vanaf het begin tot het eind van de zwangerschap foliumzuur en extra ijzer vanwege bloedarmoede.
Tijdens mijn gehele zwangerschap (behalve de eerste weken vanwege misselijkheid) kon ik vrijwel alles eten wat ik normaal absoluut niet kon eten. Heel raar om dit te merken en vooral bizar wat hormonen met je lijf en dus vooral je darmen doen. Maar… het kan ook zijn dat jij tijdens je zwangerschap juist meer klachten ervaart. Dit is per persoon verschillend. Het enige waar ik wel last van had was obstipatie, dit had ik normaal nooit. Helaas was voor mij mijn voeding aanpassen niet voldoende en moest ik met regelmaat een zakje macrogol nemen. Niet erg, soms wel eens lastig.
De klachten van obstipatie bleven de eerste 2 maand na mijn bevalling nog aanhouden. Het werd daarna langzaamaan beter en ik heb er nu geen last meer van.
Momenteel ben ik ruim 4 maand verder na mijn bevalling en kan ik nog steeds veel dingen blijven eten zonder klachten. Ik merk wel dat ik als ik dit teveel doe (bijvoorbeeld 2 of 3 dagen achter elkaar) ik wel klachten krijg. Ook merkte ik na verloop van tijd wel dat mijn buik ’s avonds weer flink opgezet was vooral na het avond eten. Ik ben me ervan bewust dat het zo kan zijn dat de intoleranties straks weer volledig terug komen, dus ik geniet er nu nog maar even van. Het is per zwangere verschillend hoe je klachten zich ontwikkelen tijdens zwangerschap en na de bevalling. Hormonen doen een hoop met je lijf. Als je zwanger bent is het belangrijk (ook als je niet zwanger bent natuurlijk) om gezond te eten. Kijk vooral waar jij behoefte aan hebt en wat jou lijf nodig heeft.
Tijdens mijn zwangerschap ben ik bijna 16 kg aangekomen. Dit is normaal tijdens (een eerste) zwangerschap. Ik had een gezond gewicht voor de zwangerschap dus dit aantal kilo’s was te verwachten, aldus de verloskundige. Ik hield mijn gewicht tijdens de zwangerschap geregeld in de gaten. Eerlijk gezegd had ik er de eerste maanden best moeite mee dat ik aankwam. Dit is natuurlijk volkomen normaal tijdens je zwangerschap en een goed teken dat die kleine goed groeit. Er zullen vast mensen zijn die dit ‘raar’ vinden. Maar er verandert zoveel aan je lijf als je zwanger bent en al die veranderingen kosten tijd om te accepteren. Later in de zwangerschap kon ik het steeds beter accepteren, maar ik bleef mijn gewicht wel in de gaten houden. De eerste weken na de bevalling verlies je meteen al veel kilo’s, dit komt natuurlijk doordat de baby, placenta, vruchtwater etc er allemaal uit is. Ook dit is weer wisselend per persoon hoeveel kilo dit is en hoe snel dit gaat. De eerste twee weken na de bevalling had ik enorme trek. Ik at zelfs ‘s nachts nog iets van een (energie)reep. Je lichaam is na een zwangerschap hard aan het werken, vooral om te herstellen dus at ik vooral veel eiwitten, groenten en voedingsmiddelen waar veel ijzer in zaten. In mijn verlof had ik mijn hele diepvries al volgestopt met zelfgemaakte kippensoep zodat ik elke dag een lekker kopje soep kon eten. Deze tip kreeg ik ook van mijn acupuncturist waar ik mijn gehele zwangerschap onder behandeling ben geweest.
Toen mijn lijf weer een beetje hersteld was en ik mij weer langzaam mezelf begon te voelen startte ik met afvallen, dit was na een maand of twee ongeveer. Ik gaf geen borstvoeding dus in principe mag je dan gewoon starten met afvallen. Toen ik daarmee begon was ik inmiddels al ruim 8,5 kg kwijt. Mijn streven was weer mijn gewicht van voor de zwangerschap omdat ik mij daar altijd goed bij heb gevoeld. Helaas ging dit wat langzamer dan ik van tevoren had bedacht. Het klopt dus inderdaad echt wat ze zeggen over die zwangerschapskilo’s. Naast op mijn voeding letten probeerde ik elke dag te wandelen en had ik een postpartum schema van mijn bekkenfysio met oefeningen die mogen na de bevalling. Dit schema is een opbouw schema en ik ben hier dus nog steeds mee bezig, elke keer worden de oefeningen verder uitgebreid. Sowieso een tip van mij om naar een bekkenfysio te gaan omdat zij je gericht kan helpen met het opstarten van sporten/beweging na een zwangerschap. Het is belangrijk om naast voeding ook naar je beweging te kijken, kijk wat er voor jou mogelijk is na je bevalling en wat je aankunt. En het belangrijkstee: vooral wat goed voor jou voelt!
Als ik wel een tussendoortje at nam ik wat (lactosevrij) kwark, of 2 plakjes kipfilet of een blokje kaas.
No comment yet, add your voice below!