Skip to content

Intoleran & het prikkelbare darm syndroom

 

Intoleran & het prikkelbare darm syndroom

Het Prikkelbare darm syndroom (waar ik zelf inmiddels al meer dan 7 jaar mee te kampen heb) is een aandoening die veel klachten veroorzaakt waaronder: buikpijn, buikkrampen, opgeblazen gevoel, problemen met de ontlasting (obstipatie of juist diarree) en winderigheid door gasvorming. Er zijn verschillende manieren om je klachten te verminderen, echter is er helaas geen één behandeling die voor iedereen werkt. Daarom is het ook zo lastig om te behandelen. Na jaren veel verschillende medicijnen te hebben gebruikt ben ik gaan zoeken naar andere oplossingen om mijn klachten te verminderen. Ik kwam uit op het FODMAP dieet. Dit dieet heb ik volledig gevolgd en daardoor ben ik erachter gekomen welke voedingsmiddelen bij mij klachten veroorzaken en welke mijn klachten juist erger maken. Het FODMAP dieet heeft mij goed geholpen. Ik had meer energie en voelde mij fitter.

Een poos later kreeg ik toch steeds meer klachten, ondanks dat ik zoveel mogelijk low FODMAP probeerde te eten. Ik viel steeds meer af en had opeens ondergewicht. Ik merkte vooral dat leefstijl, onregelmatig eten/drinken en stress/drukte hier invloed op hadden. Voeding heeft altijd al mijn interesse gewekt, dus besloot ik de opleiding MBO Gewichtsconsulent te gaan volgen om zo meer kennis op te doen over voeding. Inmiddels vier jaar later heb ik ook de opleiding HBO Voedingsdeskundige afgerond en mij gespecialiseerd in emotie-eten. In mijn praktijk begeleid ik naast cliënten die gewicht willen verliezen, ook cliënten met het prikkelbare darm syndroom. Ik kijk samen met de cliënt(e) naar de klachten die hij/zij heeft en hoe we deze door middel van de juiste voeding kunnen verminderen. Het valt mij de laatste tijd op dat er steeds meer mensen zijn die last hebben van het Prikkelbare darm syndroom en niet goed weten hoe zij dit kunnen verminderen en dat is erg zonde. Er valt namelijk echt wat aan te doen met de juiste voeding.

Mijn lijst met verboden voedingsmiddelen is inmiddels best lang en in het begin merkte ik dat dit vooral heel lastig was als je eens buiten de deur wilde eten. Ik merkte dat veel restaurants het erg lastig vonden om een maaltijd te bereiden met alles wat ik ‘niet’ kon eten. Hierdoor ging ik bijna niet meer buiten de deur eten. Het frustreerde mij enorm, dus bleef ik dan maar liever thuis. Tot ik hoorde van Intoleran, enzymen die je inneemt voordat je gaat eten zodat je weinig tot geen klachten meer hebt. Ik was best sceptisch hierover, hoe kon een enzym nou zorgen dat ik iets kon eten waar ik niet tegen kan zonder klachten te krijgen? Na even getwijfeld te hebben heb ik dan toch de enzymen fibractase, lactase en quatrase besteld. Toen ik ze bezorgd kreeg ben ik eens gaan denken welk product ik nou echt mis die ik niet meer kon eten. Ik nam een fibractase tablet en testte dit met een croissantje. Ik was erg benieuwd aangezien ik niet tegen tarwe kan, maar was zeer verrast dat ik geen klachten kreeg! Ik kon het haast niet geloven. Zou dit dan de oplossing zijn om lekker maar toch zonder buikpijn buiten de deur te eten?

Inmiddels gebruik ik de enzymen alweer een aantal jaren als ik buiten de deur ga eten. Ik gebruik ze niet standaard, maar eigenlijk alleen als ik twijfel over een gerecht of als ik ergens spontaan wat ga eten. Nou denk je misschien enzymen zijn toch niet de ‘oplossing’ als je een allergie of intolerantie hebt? Dat klopt helemaal ondanks dat het enzymen zijn raad ik zeker niet aan om ze standaard te gebruiken. Ik heb zelf gemerkt dat hij mij enorm veel rust geef als ik weet dat ik de enzymen bij mij heb, ze zitten dan ook standaard in mijn tas. Het belangrijkste blijft wel om te kijken naar voeding, dit is voornamelijk waar het meeste winst te behalen is. Ik ben zelf heel erg blij met de enzymen van Intoleran en blijf ze zeker gebruiken!

Gerelateerde berichten

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.