Skip to content

Vakantie Rhodos 2018 & het Fodmap dieet


Blue Horizon Resort
Ferenikis – Beach Of Ialysos,
Triánta 851 01, Griekenland.

Vorige maand ben ik op vakantie geweest naar Rhodos (Griekenland) We zaten in het hotel Blue Horizon en hadden gekozen voor half pension: ontbijt en avond eten. Bij de reisorganisatie had ik aangegeven dat ik glutenvrij en lactose vrij moet eten. Het duurde even voordat ik hier een bevestiging op kreeg dus heb ik ook zelf naar het hotel gebeld. Het hotel was op de hoogte van mijn dieet wensen.

De eerste ochtend bij het ontbijt kreeg ik twee glutenvrije boterhammen maar waren er helaas geen lactose vrije producten voor mij. Ik ben naar het personeel gegaan en die gaf aan dat ze de volgende ochtend lactose vrije yoghurt voor mij zouden hebben. Mijn ontbijt ontstond uit glutenvrij brood, soja yoghurt met fruit, walnoten en soms wat honing. Ik houd zelf niet van melk maar dit kon ik lactose vrij krijgen als ik dat wilde. Ontbijt was prima geregeld maar niet erg uitgebreid. Tijdens de eerste avond maaltijd heb ik in overleg met een medewerker gekeken wat ik wel en niet kon eten. Elke avond was er een ander thema van Grieks tot Mexicaans en Spaans. Veel maaltijden zijn van te voren al bereid en bevatten allemaal knoflook, ui en lactose. De chef grilde op verzoek vlees en groenten voor mij apart. Mijn avond eten bestond voornamelijk uit; vlees/vis, aardappelpartjes/patat en zelf samen gestelde salades. De toetjes waren een no go omdat deze allemaal gluten en lactose bevatten. Bij mij werken lactase tabletten (van de Kruidvat) goed dus ik heb wel een of twee keer een beetje ijs kunnen eten.

Pezouli Restaurant.
Ferenikis, Ialisos 851 01, Griekenland


Tijdens onze vakantie hebben we twee keer bij Pezouli Restaurant gegeten. Het personeel is enorm vriendelijk, behulpzaam en denkt goed mee naar de mogelijkheden bij een voedsel intolerantie of allergie. De eerste keer heb ik echt heerlijk gegeten. Een (groot) stuk gegrilde zalm met Black Daniels saus. Dit is een saus gemaakt van teriyaki saus, whiskey, zout en peper. Hierbij had ik gegrilde groenten naar keuze en een lekkere salade. Aan het eind van ons diner kregen we een huisgemaakte tiramisu. Helaas zit hier lactose en tarwe in maar ook hier was weer aan mij gedacht want ik kreeg een schaaltje met vers fruit geserveerd. 

De tweede keer dat we bij Pezouli gingen eten kreeg ik een heerlijke gluten en lactose vrije spaghetti. Ik had een spaghetti Bolognese uitgekozen maar helaas was het vlees al gekruid met knoflook en ui dus werd het een vegetarische spaghetti Bolognese. Wederom als toetje kreeg ik een schaaltje met vers fruit.

Onze laatste avond hebben we gegeten bij Mephis BBQ grill. Ze hebben een erg grote menukaart en zelfs veggie burgers. Ik had gekozen voor de chicken burger. Helaas hebben ze hier geen glutenvrije broodjes maar zonder smaakte hij ook erg lekker. Het vlees is enorm mals en je krijgt grote porties. Voor herhaling vatbaar!

Memphis BBQ grill Restaurant
Geor. Papanikolaou 21, Rodos 851 00, Griekenland

Tijdens onze vakantie zijn we naar het mooie stadje Lindos geweest. Je hebt er veel winkeltjes en in de grotere steden is meer bekendheid op het gebied van gluten en lactose vrij. Er was zelfs een ijswinkel die vegan ijs verkoopt! Er zijn tal van leuke winkeltjes met koekjes, snoep en heerlijke (FODMaP proof) kruiden en oliën. Ik heb een heerlijke mosterd- tijm olijfolie en twee honing repen gekocht (ik heb honing getest en kan hier tegen). Als je het net als mij leuk vind om rond te snuffelen dan vind je er genoeg (FODMaP proof) lekkers.

Tijdens ons bezoek aan Lindos hebben we heerlijk geluncht bij Lindos Restaurant. In overleg met de ober heb ik genoten van een (heel groot) bord met tonijnsalade zonder knoflook/ui. Zoals ik eerder al vertelde werken lactase tabletten bij mij erg goed dus vandaar dat ik de dressing erbij heb gelaten. Je kunt bij dit restaurant heerlijk lunchen voor een betaalbare prijs.

Lindos Restaurant
Lindos CenterLindos 851 07, Griekenland

Supermarkten
In Rhodos zijn verschillende soorten supermarkten te vinden en ik ben ook bij veel supermarkten geweest. In Rhodos is helaas niet veel te vinden op het gebied van gluten en lactose vrij. Glutenvrij brood is er alleen voorverpakt te vinden (zoals bijvoorbeeld Schar in Nederland) en lactosevrij yoghurt/kwark is er maar van een of twee merken. Alpro soja is wel meer bekend maar helaas niet veel keuze. Zelf neem ik altijd koekjes, repen en brood mee van huis. Aangezien we nu in een hotel zaten heb ik geen brood meegenomen omdat we geen diepvries in onze kamer hadden. Als je naar Griekenland gaat zou ik eerder voor een appartement kiezen zodat je in ieder geval je eigen brood mee kunt nemen. Als lunch heb ik onderstaande yoghurt en muesli gegeten.

Al met al is Rhodos een prima bestemming om naar toe te gaan tijdens het FODMaP dieet. Ik ben zelf meer weg van de Canarische Eilanden dus weet niet of ik snel weer naar Griekenland zou gaan. Als je ervoor kiest om wel naar Griekenland op vakantie te gaan dan zou ik eerder voor een grote stad kiezen of voor bijvoorbeeld het eiland Kreta. In grotere steden en op grotere eilanden is meer bekendheid en meer keus in producten.

 

Gerelateerde berichten

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.