Skip to content

Low FODMAP scones met citroen jam (gluten en lactose vrij)

Ik kreeg laatst van een vriendin een heerlijke zelfgemaakte citroenjam. Naast dat deze heerlijk smaakt op bijvoorbeeld een cracker heb ik de jam ook gebruikt om over deze heerlijke gluten en lactose vrije scones te doen. Beide recepten vind je hieronder.

Ingrediënten voor 10 scones (afhankelijk van hoe groot je ze maakt)
225 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
250 ml lactose vrij slagroom
120 ml lactose vrij melk
40 gram lactose vrij koude (room)boter
40 gram kristalsuiker
1 tl xantaangom
Snufje zout

Bereidingswijze
1. Doe het glutenvrij zelfrijzend bakmeel en de xanthaamgom in een kom. Snijd de boter in blokjes en voeg toe. Wrijf de boter met je vingers kruimelig door het meel. Voeg dan de suiker en wat zout toe en meng door. Voeg als laatste de melk toe en kneed het beslag tot een deeg, totdat het zacht aanvoelt.
2. Strooi wat van het glutenvrij zelfrijzend bakmeel op je aanrecht en leg het deeg erop, je kunt eventueel ook je handen even met het meel bestrooien. Rol het deeg uit tot een grote plak van ongeveer 3 a 4 cm dik. Met een ronde steker steek je de scones uit. Ik gebruikte een steker van ongeveer 4 cm doorsnede, maar je kunt er ook een van 5 of 6 cm gebruiken.
3. Verwarm de oven voor op 220 graden (liefst onder + bovenwarmte).
3. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met nog wat melk. Zet in de oven voor 13-16 minuten.
4. Scones eet je officieel met clotted Cream. Echter is lactose vrij mascarpone lastig te vinden en vind ik het zelf lekkerder met slagroom. Ik gebruikte slagroom en klopte deze met wat klopfix op.

Ingrediënten voor de jam
15 geschilde citroenen
1 kg geleisuiker
700 ml water

Bereidingswijze
1. Pers de geschilde citroenen met een handpers uit zodat je ook wat vruchtvlees in de jam krijgt. Giet al het sap in een maatbeker en zet apart.
2. Snijd de uitgeperste citroenen in grove stukken, doe deze (inclusief pitten) met 400 ml water in een pan en zet deze op een zacht vuur. Laat dit een uurtje zachtjes trekken en duw er af en toe een beetje met een pollepel in. Schenk alles in een zeef en giet daar het citroensap bij. Duw stevig met een pollepel op de schillen zodat er zo veel mogelijk sap vrijkomt en laat dit een half uurtje uitlekken. Giet het vrijgekomen vocht in een maatbeker (let op: schraap ook de onderkant van de zeef met het mesje af, daar dit ook nog veel vruchtvlees. Gooi vervolgens de uitgelekte citroenresten weg.
3. Giet 200 ml bij het uitgelekte citroensap. Reken uit hoeveel geleisuiker je nodig hebt: je gebruikt 1 kg geleisuiker op 1 liter sap. Dat is dus 100 gram suiker per 100 ml citroensap. Breng het citroensap in een pan een de kook. Meng er al roerend de uitgerekende hoeveelheid suiker doorheen en kook de jam ongeveer 15 minuten zachtjes. Al roerende merk je dat de jam steeds dikker wordt. Doe de druppelproef: schep een theelepel van de jam in een schaaltje en leg die even in de koelkast. Als de jam daar binnen een paar minuten opgesteven is, is hij goed om over de potten te verdelen en te laten afkoelen. Zo niet, laat het dan nog even doorkoken.

  • Ga je met dit recept aan de slag? Dan zou ik het leuk vinden als je je creatie met me deelt op social media. Je kan de hashtag #buikfijn gebruiken of me taggen @buikfijn.

Gerelateerde recepten

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.