Hmm, aardbeienslof. Dit is toch wel één van mijn favorieten. Als ik vroeger (voor Fodmap) een taartje at dan was het vaak aardbeienslof. De combinatie van spijs en banketbakkersroom heerlijk! Helaas heb ik nog nooit een aardbeienslof gevonden die glutenvrij én lactose vrij is. Dan maar zelf maken toch? En het is ook nog eens niet eens zo moeilijk. Het kost wel even wat tijd, tenminste als je de spijs ook zelf maakt. Het fijne is dat je de banketbakkersroom en het deeg een dag van te voren al kunt maken. Wel zo handig. Hieronder zie je het recept. Ga jij hem maken?

Ingrediënten banketbakkersroom
500 ml (volle) lactose vrij melk
100 gram lichtbruine basterdsuiker
45 gram maïzena
2 eidooiers
1 vanille stokje

Bereidingswijze banketbakkersroom
1. Giet 450 ml melk in een steelpan. Snijd het vanillestokje met een mesje open en schraap het merg eruit. Voeg de peul en het merg toe aan de melk en breng alles aan de kook.
2. Doe de overige melk met de suiker en de eidooiers in een kom en klop dit goed door elkaar. Klop als laatste de maïzena erdoor en maak er een mooi glad papje van.
3. Verwijder het vanillestokje als de melk kookt. Giet al roerend de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer goed door. Giet het mengsel terug bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
4. Het mengsel gaat binden en wordt dikker. Blijf de hele tijd roeren en laat het mengsel 1 tot 2 minuten zachtjes doorkoken.
5. Giet de banketbakkersroom op een platte schaal en dek deze af met vershoudfolie. Zorg ervoor dat het vershoudfolie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming ontstaat.
6. Laat de room afkoelen op het aanrecht en zet de kom daarna tot gebruik in de koelkast. Klop de banketbakkersroom voor gebruikt even kort door tot een gladde room.

Ingrediënten voor het deeg/ 1 aardbeienslof
250 gram glutenvrij bloem
180 gram lactose vrij boter
100 gram bruine basterdsuiker
100 gram amandelspijs (kant-en klaar of zelfgemaakt)
100 ml lactose vrij verse slagroom, of gebruik een spuitbus
50 gram witte suiker
2 tl bakpoeder
1 eidooier
Rasp van 1 citroen
1/4 tl zout

Bereidingswijze aardbeienslof
1. Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een samenhangende bal. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 180 °C.
3. Als je kant-en-klaar spijs gebruikt meng dan 1 ei door het spijs om het wat dunner te maken. Zo wordt het smeerbaar.
4. Rol het deeg op een bebloemd werkblad tot een dikte van 6 tot 7 millimeter. Druk met een ingevette sloffenring een passende deegplak uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg. Rol het overige deeg uit tot een dunne plak van circa 5 millimeter dikte en steek hier 2 stroken uit om de randen te bekleden. Laat 1 centimeter vrij van de bovenkant van de vorm.
5. Verdeel het spijsmengsel op het deeg tot 1 centimeter van de rand. Bak de slof in 25 tot 30 minuten gaar. Laat de slof afkoelen met de sloffenring erom. Als de slof is afgekoeld tot kamertemperatuur kan de sloffenring worden verwijderd.
6. Sla de banketbakkersroom los met een garde. Verdeel de banketbakkersroom over de slof.
7. Halveer de aardbeien en verdeel over de banketbakkersroom.  Als je verse slagroom gebruikt, klop deze dan stijf met een mixer. Spuit de slagroom erop en bestuif met poedersuiker.

  • Heb je geen spuitzak met spuitmond? Geen probleem. Gebruik bakpapier om een spuitzak mee te maken en knip het puntje eraf.

  • Ga je met dit recept aan de slag? Dan zou ik het leuk vinden als je je creatie met me deelt op social media. Je kan de hashtag #buikfijn gebruiken of me taggen @buikfijn.