Het is alweer bijna november de tijd van speculaas, kruidnoten en niet te vergeten Sinterklaas is weer aangebroken. Ik vind deze tijd van het jaar altijd erg gezellig vooral omdat ik dan weer van deze lekkere baksels kan maken en dat ons huis hier dan weer heerlijk naar ruikt! Deze gevulde speculaas is glutenvrij-, lactose vrij en Low Fodmap wel zo fijn voor de mensen met aan allergie of intolerantie.
Eet je veganistisch? Dit recept is makkelijk aan te passen. Weten hoe? Lees dan verder voor het recept.

Ingrediënten
500 gram glutenvrij bloem
250 gram lactose vrij boter
150 gram donkerbruine basterdsuiker
80 ml lactose vrij melk
15 gram bakpoeder
2 el koek en speculaas kruiden
Voor het amandelspijs
Rasp van 1 citroen
150 gram blanke amandelen
150 gram kristalsuiker
1 ei

Amandelspijs – Bereidingswijze
1. Rasp de schil van de citroen.
2. Maal de amandelen fijn in een keukenmachine. Maal niet te lang anders gaat de olie zich van de amandelen afscheiden. Doe het ei, de suiker en 1 eetlepel citroen rasp erbij. Maal tot het vanzelf een bal vormt. Wikkel de bal in vershoudfolie en laat minimaal 8 uur rusten in de koelkast.

Speculaas – Bereidingswijze
1. Zeef de bloem boven een kom en meng het bakpoeder, suiker en de koek en speculaas kruiden erdoor.
2. Snijd de boter in blokjes en kneed samen met de melk door het bloemmengsel tot een samenhangend deeg. Kneed het 5 minuten door. Rol het deeg tot een bal en duw plat. Verpak de bal in vershoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
3. Verwarm de oven voor op 170 graden.
4. Knip uit bakpapier twee stukken ter grootte van je springvorm. Leg een stuk bakpapier op de bodem van een gesloten springvorm en druk de helft van het speculaasdeeg op de bodem. Maak hierbij een opstaande rand van ongeveer 2 cm. Verdeel de amandelspijs erover. Druk de rest van het speculaasdeeg op het andere stuk bakpapier. Til met behulp van het bakpapier het andere stuk deeg op de amandelspijs, verwijder het bakpapier en druk goed aan.
5. Versier de bovenkant met amandelen of amandelschaafsel. Bak de gevulde speculaas 35- 40 minuten in het midden van de oven.

  • Amandelen zijn per portie tot 12 gram p.p. low FODMAP. In dit recept gaan 150 gram amandelen. Je haalt 16 stukjes uit dit recept, per portie eet je 9,3 gram amandelen en blijf je onder de low FODMAP portie.
  • Eet je veganistisch? 
    Vervang de boter dan voor kokosolie, het ei in de amandelspijs voor 70 gram witte bonen en de melk voor rijst-, haver of sojamelk. 
  • Geen tijd om zelf amandelspijs te maken? Je kunt de kant-en-klare amandelspijs van Dr. Oetker gebruiken alleen kan deze sporen van melk, ei, soja of tarwe (gluten) bevatten. Let hier dus goed op!

  • Ga je met dit recept aan de slag? Dan zou ik het leuk vinden als je je creatie met me deelt op social media. Je kan de hashtag #buikfijn gebruiken of me taggen @buikfijn.