Saté Ayam (kippenvlees)
Ingrediënten voor 4 personen
500 gram kipfilet
2 el asem water (maken van tamarinde pasta te koop bij AH)
2 el Vanka Kawat ketjap
2 tl bruine basterdsuiker
1 tl korianderzaad
1 tl kurkuma
1 tl sambal Oelek
½ tl djinten
½ tl laos
Saté prikkers

Bereidingswijze
1. Snijd de kip in blokjes. Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed met de ketjap en het asem water (zie onderaan pagina hoe te gebruiken). Leg de kip in de marinade en laat minimaal 4 uur marineren.
2. Rijg de kip aan de saté prikkers en grill ze in 6-8 minuten gaar.

Katjang saus (Satésaus)
Ingrediënten voor 4 personen
200 ml water
4 el Calve pindakaas (lekkerste is met stukjes noot)
30 gram santen (bij AH is Go-Tan cocos crème santen te verkrijgen)
1 rode peper
2 el Vanka Kawat Ketjap
1 el bruine basterdsuiker
2 tl tomatenpuree
1 tl gemberpoeder
½ tl korianderzaad
½ citroen

Bereidingswijze
1. Breng het water aan de kook en smelt de santen erin. Doe beetje voor beetje de pindakaas erbij. Voeg zo nodig nog wat extra water toe.
2. Snijd de peper fijn en voeg toe.
3. Voeg de ketjap, het korianderzaad en de gemberpoeder toe. Breng aan de kook en zorg ervoor dat er een mooie gladde saus ontstaat. Voeg dan de tomatenpuree en 2 schijfjes citroen toe en laat nog 2 minuten op zacht vuur door pruttelen.

Sate Ayam


Wat is santen?
Santen, word gemaakt van pure kokosnoot. Het geraspte, witte vruchtvlees van een rijpe kokosnoot wordt gemengd en gekneed met warm water. Meestal gewoon water, soms het zogenaamde kokoswater uit de kokosnoot. Daarna wordt het mengsel in een kaasdoek uitgeknepen, het dikke, romige vocht noemt men kokosroom. Dit proces wordt herhaald, de kokospulp wordt dus voor een tweede keer gemengd met warm water, het vocht dat men er nu uitknijpt is minder dik en noemt men kokosmelk.
Santen, wordt onder verschillende noemers verkocht, zoals kokosboter, kokoscrème (of cocoscrème), en ook vaak Engelse benamingen als coconut cream concentrate en creamed coconut. Santen is in Nederland verkrijgbaar bij bijna elke supermarkt, meestal in verpakkingen van 200 gram. De blokken geconcentreerde kokosmelk (kokoscrème) kennen wij uit de Indonesische keuken en is vele maanden houdbaar.

Tamarinde (Asem) wat is het?
Het zijn grote peulen (7-20 cm) van de tropische boom Tamarindus indica. Ze zien er een beetje uit als kale, dikke, bruine, uitgedroogde tuinboon peulen, gevuld met vruchtvlees waarin ook nog harde zaden zitten.
Hoe te gebruiken:
Doe wat kleverige tamarinde in een kommetje en giet er wat heet water op. Paar minuutjes wachten, dan goed doorroeren totdat het meeste goed is oplost. Ik gebruikte 2 el tamarinde pasta en deed er 4 el heet water bij, ik heb 2 el toegevoegd aan de marinade voor het vlees.

Tamarinde pasta

  • Ga je met dit recept aan de slag? Dan zou ik het leuk vinden als je je creatie met me deelt op social media. Je kan de hashtag #buikfijn gebruiken of me taggen @buikfijn.