Vandaag staat het recept voor deze Low FODMAP appel-kaneel cake online. Wie houdt er nu niet van een lekkere cake? De meeste cakes zijn ongezond omdat ze veel suiker bevatten én gemaakt zijn van bloem. Deze appel-kaneel cake is alleen gezoet met maple siroop en is gemaakt met amandel- en havermout meel. Hiermee is de cake ook geheel glutenvrij. Lees gauw verder voor het recept van deze gezonde cake.

Ingrediënten
100 gram glutenvrij havermeel
85 gram amandelmeel
85 gram lactose vrij boter
100 ml amandelmelk
2 kleine appels (tot 20 gram p.p.)
4 el maple siroop
2 eieren
2 tl bakpoeder
1 tl xanthaangom
1 tl kaneelpoeder

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Smelt de lactose vrij boter in een pan en zet apart.
3. Mix de droge ingrediënten (glutenvrij havermeel, amandelmeel, xanthaangom, kaneelpoeder en bakpoeder) in een kom door elkaar. Mix in een andere kom de eieren met een garde luchtig in een paar minuten en voeg daarna de amandelmelk, maple siroop en gesmolten lactose vrije boter toe, meng goed door elkaar.
4. Maak een kuiltje in de kom met de droge ingrediënten en voeg het natte mengsel toe, meng vanuit het midden tot een glad mengsel.
5. Snijd de appels in kleine blokjes en bewaar wat stukjes appel (die komen straks op de bovenkant van de cake. Voeg de appelblokjes toe aan het beslag en meng door elkaar.
6. Vet een cakeblik in met wat lactose vrij boter/olie of bekleed met bakpapier. Giet het mengsel erin en verdeel nog wat stukjes appel op de bovenkant van de cake. Zet in de oven voor 30 tot 35 minuten.

Eet smakelijk!

  • LET OP: appel is tot 20 gram p.p low FODMAP. Weeg de hoeveelheid appels van te voren goed af.
  • Xanthaamgom is een natuurlijke bak verbeteraar die de viscositeit (stroperigheid) van een (glutenvrij) baksel verbetert. Het vervangt eigenlijk de functie van gluten. Vooral bij gebruik van amandel- en havermeel is het fijn om wat xanthaamgom toe te voegen.

  • Ga je met dit recept aan de slag? Dan zou ik het leuk vinden als je je creatie met me deelt op social media. Je kan de hashtag #buikfijn gebruiken of me taggen @buikfijn.