De bitterkoekjes staan al een poosje op de site. Maar dat je met de bitterkoekjes ook een heerlijke pudding kunt maken laat ik je zien met dit recept. Onderstaan staat aangegeven hoe het zit met de fodmaps;).

Ingrediënten voor 6 kleine puddinkjes
200 ml lactose vrij slagroom
150 ml lactose vrij melk
80 gram bitterkoekjes (zelfgemaakt; recept)
Optioneel: 20 ml amaretto
15 gram kristalsuiker
3 gelatine blaadjes
1 vanille stokje

Bereidingswijze
1. Week de gelatine 5 minuten in koud water.
2. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg eruit.
3. Breng in een steelpan de melk, suiker en het merg al roerend aan de kook. Laat 3 minuten op zacht vuur koken. Haal de pan van het vuur en laat het 5 minuten afkoelen. Zet de pan in een braadslee met een laag koud water, zodat de vloeistof snel afkoelt.
5. Knijp de gelatine uit en voeg samen met eventueel de amaretto toe aan het melkmengsel. Roer door tot de gelatine is opgelost. Laat op kamertemperatuur ongeveer 30 minuten afkoelen.
6. Klop in een kom de slagroom stijf. Verkruimel de bitterkoekjes. Meng het melkmengsel en 2/3 van de bitterkoekjes met een spatel door de slagroom.
7. Spoel de puddingvorm om met koud water (niet droogmaken!) en schep het room-melkmengsel in de vorm, dek af met vershoudfolie en zet minimaal 5 uur in de koelkast.

  • Elk puddinkje bevat 13 gram bitterkoekjes. Een bitterkoekje bevat 7,5 gram amandelen. Amandelen zijn per keer tot 12 gram p.p. toegestaan. Je kunt ervoor kiezen om er wat minder bitterkoekjes doorheen te doen zodat ze helemaal low FODMAP zijn. Mocht je gevoelig zijn voor amandelen of in de eliminatie fase zitten, dan kan je per keer 1 bitterkoekje eten.
  • LET OP: amaretto is nog niet getest door de Monash University. Dus als je niet zeker weet of je hierop reageert laat het dan weg uit het recept!

  • Ga je met dit recept aan de slag? Dan zou ik het leuk vinden als je je creatie met me deelt op social media. Je kan de hashtag #buikfijn gebruiken of me taggen @buikfijn.