Vorige week stond ik in de keuken en maakte in deze heerlijke custard cakejes. Mijn favoriete cakejes, toen ik deze vroeger nog zonder klachten kon eten. De cakejes zijn heel makkelijk om te maken, het enige dat je van te voren moet maken is de gele room. Maar dat is ook zo gebeurd! Hieronder volgt het recept.

Ingrediënten voor 12 cakejes
Portie banketbakkersroom (zie onder)
150 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (AH)
150 gram lactose vrij boter
150 gram suiker
3 eieren

Ingrediënten banketbakkersroom
500 ml (volle) lactose vrij melk
100 gram lichtbruine basterdsuiker
45 gram maïzena
2 eidooiers
1 vanille stokje

Bereidingswijze banketbakkersroom
1. Giet 450 ml melk in een steelpan. Snijd het vanillestokje met een mesje open en schraap het merg eruit. Voeg de peul en het merg toe aan de melk en breng alles aan de kook.
2. Doe de overige melk met de suiker en de eidooiers in een kom en klop dit goed door elkaar. Klop als laatste de maïzena erdoor en maak er een mooi glad papje van.
3. Verwijder het vanillestokje als de melk kookt. Giet al roerend de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer goed door. Giet het mengsel terug bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
4. Het mengsel gaat binden en wordt dikker. Blijf de hele tijd roeren en laat het mengsel 1 tot 2 minuten zachtjes doorkoken.
5. Giet de banketbakkersroom op een platte schaal en dek deze af met vershoudfolie. Zorg ervoor dat het vershoudfolie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming ontstaat.
6. Laat de room afkoelen op het aanrecht en zet de kom daarna tot gebruik in de koelkast. Klop de banketbakkersroom voor gebruik even kort door tot een gladde room.

Bereidingswijze custard cakejes
1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
2. Mix de boter samen met de suiker tot een luchtig mengsel. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe en mix goed door elkaar. Voeg pas weer een nieuw ei toe als de vorige goed is opgenomen. Zeef het glutenvrij bakmeel boven een kom en voeg toe. Spatel voorzichtig door het beslag.
3. Vet een muffin vorm in met lactose vrij boter en vul voor 2/3 de vorm met het beslag. Leg vervolgens een theelepel van het banketbakkersroom in het midden van het beslag. Zet in de oven voor 25 tot 30 minuten.

  • Ga je met dit recept aan de slag? Dan zou ik het leuk vinden als je je creatie met me deelt op social media. Je kan de hashtag #buikfijn gebruiken of me taggen @buikfijn.