Samenwerking – Zoals de meesten misschien wel weten eet ik bijna geen vlees meer. Dit doe ik om meerdere redenen maar ook vooral omdat ik mij er beter door voel én het beter is voor mijn buik! Iets wat ik vroeger vaak at waren gehaktballetjes. Helaas zijn er niet veel low FODMAP vleesvervangers te krijgen en al helemaal geen gehakt waar je gehaktballetjes mee kunt maken. Gelukkig is daar Beyond meat! Ze hebben Vegan gehakt, Vegan burgers én Vegan worstjes.  Het fijne is dat ze ook nog eens low FODMAP zijn! Ik heb van het Vegan gehakt deze heerlijke gehaktballetjes gemaakt en ik moet zeggen: het is niet van echt gehakt te onderscheiden. Je kunt er super goed balletjes van maken en de smaak is echt heerlijk! 

Ingrediënten voor 2 personen
300 gram Beyond mince 
200 gram krieltjes
150 gram sperziebonen (tot 75 gram p.p.)
1 stengel bosui (alleen het groene deel)
2 el olijfolie
Blokje plantaardige boter
1 el pindakaas
1 el ketjap
1 tl gerookt paprikapoeder
1 tl mosterd
1/2 tl chilipoeder

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2.  Doe de krieltjes op een met bakpapier beklede bakplaat en zet voor 30 minuten in de oven.
3. Snijd het groen van de bosui in ringen.
4. Doe het gehakt in een kom en voeg de bosui, pindakaas, ketjap, mosterd, gerookt paprikapoeder en chilipoeder toe. Meng door elkaar en kneed gehaktballetjes. Ik maakte 14 stuks
5. Verwarm wat olijfolie én een blokje plantaardige boter in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin en krokant. Zet het vuur laag en laat de gehaktballetjes nog 10 – 15 minuten op laag vuur garen. Kook ondertussen de sperziebonen in 6 tot 7 minuten gaar.
6. Schep de krieltjes, sperziebonen en gehaktballetjes op een bord en serveer direct.

  • Ga je met dit recept aan de slag? Dan zou ik het leuk vinden als je je creatie met me deelt op social media. Je kan de hashtag #buikfijn gebruiken of me taggen @buikfijn.