Hier is alweer mijn laatste Macedonische recept. Ik vind het altijd heerlijk om thuis nog even te genieten, van het eten van onze vakantie bestemming. Helaas heb ik deze avjar niet kunnen eten omdat er knoflook en vaak ook ui in gaat. Ik heb hem dus zonder gemaakt. Ajvar kan je eten op brood, bijvoorbeeld als toevoeging op sandwiches, als smaaktoevoeging wordt het vaak gebruikt bij gegrild of geroosterd vlees, of als onderdeel van een salade. Ik vind hem zelf het lekkerste op brood! Je eigen en ook nog eens gezonde groentespread, heerlijk!

Ingrediënten voor 4 personen
1 rode paprika
1 aubergine
50 ml olijfolie
2 bosui (alleen het groene deel)
1 el citroensap
Zwarte peper
Verse peterselie

Bereidingswijze
1. Rooster de paprika en aubergine in de oven op 220 graden, totdat de schil zwart begint te worden.
2. Leg de geroosterde groenten in een plastic zak en laat ze stomen voor 10 minuten. Na 10 minuten kun je dan de schil makkelijk verwijderen. Let op: laat wel eerst goed afkoelen!
3. Pureer de groenten in een blender (of gebruik een staafmixer). Zet even apart.
4. Snijd het groen van de bosui in dunne ringen. Verwarm een beetje olijfolie en bak de bosui 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg toe aan de groenten en giet langzaam de overige olijfolie erbij. Voeg het citroen sap toe en verse (gesneden) peterselie. Breng op smaak met zwarte peper.

  • Ga je met dit recept aan de slag? Dan zou ik het leuk vinden als je je creatie met me deelt op social media. Je kan de hashtag #buikfijn gebruiken of me taggen @buikfijn.