Vorige week was het de Nationale week zonder vlees. Ik deelde al een foto van deze quiche, maar nu staat het recept ook online. Heb jij ook mee gedaan aan de week zonder vlees? Hoe is jou week verlopen? Ik ben benieuwd! Veel van mijn Vega recepten zijn met vleesvervanger. De reden daarvan is dat ik helaas niet tegen peulvruchten en sommige noten kan. Ook kan ik maar 1-2 eieren per week eten. Nu zijn dit juist de vleesvervangers. Mocht je deze voedingsmiddelen wel kunnen verdragen, dan kan je de vleesvervangers achterwege laten. In dit recept zitten pijnboompitten, dus heb ik geen vleesvervanger gebruikt. 

Ingrediënten voor 4 personen
1 courgette
1 aubergine
10 cherrytomaten
Handje rucola
Verse basilicum
20 gram pijnboompitten (14 gram p.p.)
Parmezaanse kaas (tot 60 gram p.p.)
1 el balsamicoazijn
Voor de bodem
300 gram havermeel
200 gram amandelmeel
150 gram lactose vrij kwark
2 eieren
1 el gedroogde oregano
1 tl gerookt paprika poeder
Zwarte peper

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng het havermeel, amandelmeel, kwark, eieren en de kruiden door elkaar tot een stevig deeg. Als het nog een beetje te plakkerig is kan je nog wat meel toevoegen.
2. Verdeel het deeg over de bodem van een ingevette springvorm, en druk het goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak de bodem 10 minuten voor in de oven.
3. Snijd de courgette en aubergine in dunne schijven en halveer de cherrytomaten.
4. Doe de groenten in een kom. Voeg de balsamicoazijn en wat zwarte peper toe en meng de groenten door elkaar. Haal de bodem uit de oven en verdeel dakpansgewijs de aubergine en courgette erover. Doe de cherrytomaten er boven op. Strooi de Parmezaanse kaas en pijnboompitten erover en zet in de oven voor 35 – 40 minuten. Serveer met de verse rucola en basilicumblaadjes.

  • LET OP: amandelmeel is tot 24 gram p.p. low fodmap. De quiche heb ik verdeeld in acht stukken. Dit komt ongeveer neer op 20-25 gram amandelmeel per persoon. Als je quiche serveert met een lekkere low fodmap soep heb je een heerlijke maaltijd.
  • Mocht je heel gevoelig zijn voor amandel(meel) dan kan je deze ook vervangen door een ander glutenvrij meel bijvoorbeeld: boekweitmeel.

  • Ga je met dit recept aan de slag? Dan zou ik het leuk vinden als je je creatie met me deelt op social media. Je kan de hashtag #buikfijn gebruiken of me taggen @buikfijn.