Het is alweer bijna Sinterklaas. Ga jij het vieren? Bij sinterklaas kan een lekkernij natuurlijk niet ontbreken. Vandaag staan deze gevulde speculaaskoeken online. Het is echt niet moeilijk om te maken, als je ze vandaag nog maakt heb je morgen wat lekkers tijdens het uitpakken van je cadeautjes! 
Fijne Sinterklaas allemaal.

Ingrediënten voor 8 koeken
90 gram amandelspijs kant-en klaar of zelf maken 
200 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
150 gram koude lactose vrij boter
100 gram donkere basterdsuiker
2 el koek en speculaas kruiden
2 el lactose vrij melk
1 el water
2 eieren
Handje amandelen

Bereidingswijze
1. Zeef het bakmeel, suiker, koek- en speculaaskruiden boven een kom. Wrijf met de bolle kant van een lepel klontjes meel of suiker door de zeef. Doe de boter in de kom en snijd met een mes in kleine stukjes. Voeg de melk toe. Was je handen met koud water en droog goed af. Kneed het deeg tot een soepele bal. Verpak de bal in vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
2. Klop de eieren met het water los in een kom. Verkruimel het amandelspijs boven een andere kom en schenk de helft van het ei erbij. Prak het ei met een vork door het amandelspijs.
3. Verwarm de oven voor op 175 °C.
4. Bestrooi je werkblad met wat bloem. Verdeel de deegbal in twee gelijke stukken. Rol elk stuk deeg uit tot een dunne lap. Steek met een uitsteek ring rondjes uit het deeg. Als je geen uitsteek ring hebt, kun je ook een glas gebruiken. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de deeg rondjes op de bakplaat. Maak je handen nat en maak kleine bolletjes van het amandelspijs. Leg op elk deeg rondje een bolletje amandelspijs en druk een klein beetje plat. Dek een voor een af met de andere deeg rondjes. Druk de randen goed aan, zodat het spijs er straks tijdens het bakken niet uitloopt. Je kunt eventueel met een vork het deeg een beetje aandrukken, maar doe dit wel voorzichtig.
5. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei. Druk de amandelen in het deeg. Bak de gevulde speculaas koeken 25 tot 30 minuten in de oven.

  • Amandelen zijn per portie tot 12 gram p.p. low FODMAP. In dit recept gaan 90 gram amandelen. Uit dit recept haal je 8 koeken, in elke koek zit ongeveer 11,5 gram amandelen. Hiermee blijf je onder de low FODMAP portie per koek.

  • Ga je met dit recept aan de slag? Dan zou ik het leuk vinden als je je creatie met me deelt op social media. Je kan de hashtag #buikfijn gebruiken of me taggen @buikfijn.