Low FODMAP Simpel kerstmenu.
Normaal staan we vaak lang in de keuken met kerst en maken we veel gerechten. Wij willen jullie laten zien dat dit echt niet nodig is en delen daarom een simpel, maar wel erg lekker kerstmenu met jullie!
– Linda deelt drie verschillende bruschetta’s (voorgerecht)
– Karlijn deelt een recept voor Gnocchi met spinazie pesto (hoofdgerecht)
– Ik deel dit recept voor mini pavlova’s (nagerecht)

 

Ingrediënten voor 10 mini pavlova’s
5 middelgrote eieren
250 gram kristalsuiker
250 gram lactose vrij slagroom
16 gram vanille suiker
1 citroen
2 tl maïzena
1 tl azijn of citroensap
Vers fruit

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 150 °C.
2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken er verschillende cirkels op van ongeveer 10 cm. Teken precies in het midden een kleinere cirkel. Je kunt er ook voor kiezen om straks met de losse hand een cirkel te maken. Het hoeft niet heel strak.
3. Splits alle eieren. Let op: er mag geen spoortje eidooier in het eiwit komen, anders wordt het eiwit niet goed stijf. De eidooiers worden niet gebruikt.
4. Maak een kom en de mixer vetvrij. Dit doe je door met een citroen de kom en mixers in te wrijven en daarna met keukenpapier droog te maken.
5. Klop de eiwitten stijf. Voeg al kloppend geleidelijk de suiker toe. Klop door tot het schuim glanst en een beetje taai is. Klop als laatste de maïzena en azijn of citroensap erdoor.
6. Schep al het eiwit op de bakplaat. Als je het netjes wilt doen kun je hiervoor ook een spuitzak gebruiken. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en verlaag de temperatuur naar 120 °C  en laat in ongeveer 1 uur gaar worden. * Open af en toe de deur van de oven tijdens het bakken om lucht te laten ontsnappen. Zet na 1 uur de oven uit en laat helemaal afkoelen met de deur dicht! Dit duurt ongeveer 2 a 2,5 uur.
7. Leg de mini pavlova’s op een schaal als deze helemaal zijn afgekoeld. Klop de lactose vrije slagroom met de vanillesuiker lobbig. Verdeel de slagroom over de pavlova’s en verdeel daaroverheen het verse fruit.

  • Als je het lekker vindt kun je nog een aardbeien sausje maken. Dit doe je door wat (diepvries)aardbeien (of ander fruit) met wat lactose vrije melk te pureren. Dit kun je dan nog over de pavlova’s schenken.

  • Ga jij één van deze gerechten proberen? Of misschien wel allemaal? Laat het ons dan vooral weten door de foto’s te delen en ons te taggen op Instagram: @buikfijn, @gevoelige_buik_recepten, @karlijnskitchen.