Ingrediënten voor 4 personen
500 gram glutenvrij bloem (of gebruik spelt meel)
300 ml koud water
60 ml zonnebloemolie
10 gram gist
10 gram kristal suiker
1 tl zout
1 eidooier
1 el lactose vrij melk
1 el maanzaad
1 el sesamzaad

Bereidingswijze
1. Doe de bloem in een kom en voeg de gist, suiker en het zout toe. Maak in gat in het midden en voeg 50 milliliter zonnebloemolie en het water toe. Kneed alle ingrediënten tot een samenhangend deeg. Ik gebruikte de deeghaken van een mixer. Het deeg met de hand kneden kost ongeveer 10 minuten.
2. Doe de overige zonnebloem olie in een schone kom en voeg het deeg toe. Kneed nog even kort door. Dek het deeg af met vershoudfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme plek.
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het deeg erop. Druk het deeg plat en vorm tot een rond brood. Druk het goed plat, want het deeg gaat nog een stuk rijzen. Laat het deeg nog een 30 tot 60 minuten rijzen.
4. Verwarm de (hete lucht)oven voor op 200 graden.
5. Meng de eidooier met de melk en bestrijk het deeg ermee. Prik met een vork gaatjes in het deeg tot het gewenste patroon. Strooi de zaadjes erop en zet in de oven voor 20 tot 25 minuten of tot het brood goudbruin is verkleurd.

  • Ga je met dit recept aan de slag? Dan zou ik het leuk vinden als je je creatie met me deelt op social media. Je kan de hashtag #buikfijn gebruiken of me taggen @buikfijn.